Rookmelders in huis

Hoeveel en waar?

Belangrijk is dat de rookmelder signaleert in het allervroegste stadium en zo veel mogelijk voordat de vluchtroute (gang, hal, overloop) vol staat met rook. De rookmelder moet dus niet te ver van de brand verwijderd zijn.
Maar om het alarmsignaal te kunnen horen, ook 's nachts tijdens diepe slaap, moet de melder tevens niet te ver van de slaapkamer zijn verwijderd. U begrijpt dat een juiste plaatsing van wezenlijk belang is voor een optimaal effect. Het kan ook zijn dat de plaatsing van slechts een rookmelder ontoereikend is. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en indeling van uw huis, of deuren doorgaans open of gesloten zijn en of er niet- zelfredzame personen (kleine kinderen, gehandicapten) wonen. Deze informatie kan onmogelijk voor iedere situatie een passend advies opleveren.
Wel een aantal belangrijke aandachtspunten en enkele voorbeelden. Aan de hand daarvan kunt u zelf afleiden wat voor uw woning het juiste aantal rookmelders en de juiste plaats zijn.

Punten van aandacht

We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij:
De rookmelders moeten zoveel mogelijk hangen in de vluchtroute, dichtbij plaatsen waar een reële kans op brand bestaat. Denk daarbij aan: woonkamer, keuken, slaapkamer waar gerookt wordt, hobbykamer, en eigenlijk alle plaatsen waar elektrische apparaten in gebruik zijn. Alleen in een aantal gevallen geeft een rookmelder voldoende bescherming. Een grotere betrouwbaarheid wordt verkregen met twee of meer rookmelders die met elkaar zijn doorverbonden.

Hoe moeten de rookmelders hangen?

Een rookmelder moet worden bevestigd volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.
Van belang zijn verder de volgende punten:
- Een rookmelder moet altijd aan het plafond hangen, om de eenvoudige reden dat rook meestal stijgt. Bovendien hangt de melder daar buiten bereik van kinderen en is er minder kans op beschadiging.
- Plaats de rookmelder zoveel mogelijk in het midden van de ruimte. In woningen met meer bouwlagen kunnen de melders het best nabij het trapgat worden aangebracht. In ruimten met een schuin plafond moet de rookmelder op circa 20 tot 30 cm vanuit de nok worden geplaatst.

Contact

EHBO-Damiaan te Kaatsheuvel

algemeen emailadres: ehbokaatsheuvel@hotmail.com

of rechtstreeks naar ons secretariaat: secretariaat@ehbokaatsheuvel.nlPrivacy Statement EHBO Damiaan

 
De meeste lessen worden verzorgd in de Jan Beerenszaal in de Gildenbond, Mgr.Völkerstraat 3 te Kaatsheuvel
Terug naar boven