Hartfalen

Wat is het en hoe herken je het ?

Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziektes. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het doet denken aan hartinfarct, hartaanval of hartstilstand. Toch is het heel iets anders. De genoemde ziekten komen vaak plotseling. Hartfalen echter komt heel geleidelijk. Hartfalen wil zeggen dat de pompfunctie van het hart tekortschiet. Daardoor krijgen sommige lichaamsdelen te weinig bloed, dat weer andere klachten tot gevolg heeft.
Bloed dat door het lichaam stroomt, doet twee belangrijke dingen: aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en daarnaast de afvoer van afvalstoffen. Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed en worden deze taken minder goed uitgevoerd. Spieren krijgen minder voedingstoffen en zuurstof, waardoor je sneller moe bent. Ook kleine inspanningen kosten steeds meer moeite. Omdat ook de hersenen minder bloed krijgen, krijgt U ook meer moeite met concentreren. Ook organen als de nieren gaan slechter functioneren, waardoor we last krijgen van het vasthouden van vocht. In de longen leidt dit tot kriebelhoest, kortademigheid etc. Benen en met name de enkels worden dikker, maar ook de buik geeft een opgeblazen gevoel. 's Nachts wordt je vaker wakker om te plassen. Handen en voeten voelen koud aan door de verminderde bloedaanvoer. U ziet tal van verschijnselen, allemaal als gevolg van een verminderde doorstroming van het bloed in het lichaam.
 

Oorzaken van hartfalen

De belangrijkste oorzaak van hartfalen is een hertinfarct. Een stukje van het hart sterft af en kan daardoor minder goed pompen. Naast het hartinfarct is een (te) hoge bloeddruk oorzaak nummer twee. Ongezond eten ligt hieraan vaak ten grondslag. Andere mogelijke oorzaken zijn slechte hartkleppen, hartritme stoornissen, aangeboren ziektes etc. Tenslotte is in ongeveer 30% van de gevallen de oorzaak van het hartfalen niet duidelijk aan te geven.
 

Wel of niet naar de huisarts ?

Hierboven staan een aantal verschijnselen aangegeven, die een aanwijzing zijn voor mogelijk hartfalen. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe of hebben we wel eens last van een opgeblazen gevoel. Toch is het verstandig om uw huisarts te bezoeken als U meerdere van deze signalen krijgt. Hij kan U verder helpen om erger te voorkomen. Afhankelijk van de klachten kan hij met medicijnen of aanwijzingen voor betere voeding U helpen.
 

Herken de signalen:


- vermoeidheid
- kortademigheid (vooral bij inspanning)
- opgezette benen en/of enkels door vochtophoping
- koude handen en voeten
- opgeblazen gevoel en moeilijke stoelgang
- verminderde eetlust, maar desondanks stijging van het gewicht
- prikkelhoest, vooral als men ligt.
- onrustig slapen en vaak 's nachts moeten plassen.
- vergeetachtigheid en concentratie-gebrek

Kijk verder eens op de site van de Hartstichting (www.hartstichting.nl)

Contact

EHBO-Damiaan te Kaatsheuvel

algemeen emailadres: ehbokaatsheuvel@hotmail.com

of rechtstreeks naar ons secretariaat: secretariaat@ehbokaatsheuvel.nlPrivacy Statement EHBO Damiaan

 
De meeste lessen worden verzorgd in de Jan Beerenszaal in de Gildenbond, Mgr.Völkerstraat 3 te Kaatsheuvel
Terug naar boven